Hissiturvallisuus huolestuttaa asiantuntijoita

Share |
03.12.2016

Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen vikojen määrä on kasvussa. Asiantuntijat kehottavat kiinnittämään huomiota hissien huoltoon.

– Määräaikaistarkastuksissa havaittujen välittömän vaaran vikojen määrä on kasvussa. Esimerkiksi hälytysjärjestelmän toimintaa ei testata huolloissa niin kuin pitäisi, sanoo johtava asiantuntija Antti Savola Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Hissin haltijan eli asuinkerrostaloissa taloyhtiön velvollisuuksiin kuuluu huolehtia hissin huoltamisesta, korjaamisesta ja tarkastamisesta. Lisäksi taloyhtiön tulee varmistaa, että hissistä pelastaminen tapahtuu turvallisesti.

– Hissin turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta olennaisinta on huolto, eli esimerkiksi parin kuukauden välein tehtävät huoltokäynnit ja erilliset vikojen korjaamiset. Määräaikaistarkastuksilla varmistetaan joka toinen vuosi, että hissi on turvallinen ja että huolto on ollut asianmukaista, kuvailee lakimies Kaisu Terkki Kiinteistöliitosta.

Jotta taloyhtiön arki sujuisi huolettomasti, kannattaa taloyhtiön kiinnittää huomiota erityisesti huoltosopimukseen ja hissin huoltoliikkeen valintaan.

– Halvin vaihtoehto ei välttämättä takaa perusteellisinta huoltoa eikä pitkällä tähtäimellä tule edes edullisimmaksi, kun puutteellisen huollon takia joudutaan korjaustoimenpiteisiin. Huoltoliikkeellä pitää olla aikaa ja resursseja tehdä jokaisella huoltokäynnillä huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet, Savola painottaa.

Lainsäädäntö uudistuu

Hissiturvallisuuslainsäädäntö on parhaillaan muuttumassa. Nykyisin sähköturvallisuuslaissa oleva hissejä koskeva sääntely on tarkoitus erottaa omaksi hissiturvallisuuslaikseen ja nostaa asetustasolla oleva sääntely lain tasolle.

– Varsinaisia sisällöllisiä muutoksia uuteen lakiin, joka on myöhästynyt alkuperäisestä aikataulusta ja näillä näkymillä astumassa voimaan vuodenvaihteen tienoilla, on tulossa hyvin vähän. Taloyhtiön kannalta suurin muutos lienee käytössä olevan hissin ensimmäisen määräaikaistarkastuksen aikaistuminen neljästä vuodesta kahteen. Ensimmäisen määräaikaistarkastuksen jälkeen tarkastukset jatkuisivat kahden vuoden välein kuten nykyisinkin, kertoo neuvontainsinööri Kaisa Kettunen Kiinteistöliitto Pirkanmaalta.

Lähde: Tukes

21.01.2017Haluatko nostaa asuntosi arvoa muiden rahoilla? - Lahtelaiset eivät kiinnostu ideasta lainkaan
03.12.2016Hissiturvallisuus huolestuttaa asiantuntijoita
07.03.2016Hissin rakentaminen vanhaan taloon helpottaa ikäihmisen arkea ja nostaa asunnon arvoa
14.10.2014Hissin jälkiasennukseen kannattaa hakea valtionapua
09.05.2014Lahdessa on peräti 500 hissitöntä kerrostaloa, joissa on vähintään kolme kerrosta
08.01.2013Vanhat hissit vaarallisia lapsille
05.12.2012Sadat hissit ovat uusimisen tarpeessa
21.09.2012Vaara hissien veräjäovissa - Tukes
18.09.2012Ikääntyneiden asumisoloja parannetaan tehokkaimmin hissejä rakentamalla
18.09.2012Pikkulapsi jäi hissin oven ja veräjän väliin Helsingissä

Siirry arkistoon »